Mechelse college overweegt loonsvermindering

Het Mechelse stadsbestuur denkt eraan om ook op de lonen van de schepenen te besparen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Alvast de vier N-VA-schepenen zijn bereid om een deel van hun loon terug te storten in de stadskas.

Mechelen staat voor een ernstige besparingsinspanning: op een budget van 140 miljoen euro moet de stad jaarlijks 20 miljoen besparen. Enkele eerder aangekondigde belastingen moeten de stadskas in de toekomst spijzen, zoals een belasting op tweede bedrijven en een toeristenbelasting.

Maar het stadsbestuur kijkt ook in de spiegel en overweegt om een deel van het eigen loon in te leveren. Alvast de vier N-VA-schepenen zijn daar vragende partij voor.

"Ik ga dat alleszins voorstellen aan mijn collega's. We zouden onze opslag of een deel daarvan kunnen terugstorten aan de stad", stelt N-VA-schepen Mark Hendrickx (foto in tekst) voor in Gazet van Antwerpen. Die opslag is een gevolg van de bevolkingsaangroei in Mechelen.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD, foto bovenaan) wees er gisteren wel op dat de lonen van de schepenen een Vlaamse en federale bevoegdheid zijn en hij het "daar zal aankaarten".

Ook Hendrickx beseft dat opslag automatisch weigeren niet kan: "De stad is wettelijk verplicht om dat geld naar onze rekening over te schrijven. Maar we kunnen er wel over beslissen om daar een gedeelte van terug te geven."

CD&V-schepen Walter Schroons is minder enthousiast. "Ik weet niet of loon inleveren de oplossing is. Persoonlijk vind ik dit populistisch." Hij vindt dat elke schepen daar zelf over zou moeten kunnen beslissen. "Ik besteed een deel van mijn inkomsten aan goede doelen, maar dat is mijn zaak."