Met olie besmeurde vogels aangespoeld aan de kust

Aan de Belgische kust zijn verschillende met olie besmeurde vogels aangespoeld. De voorbije dagen waren ook aan de zuidkust van Groot-Brittannië honderden besmeurde vogels aangespoeld. Het is nog niet duidelijk wie of wat achter de vervuiling zit.
(archieffoto)

Vorige week spoelden honderden besmeurde vogels aan in Groot-Brittannië. Een aantal was al overleden. Het zou gaan om palmolie. Nu zijn ook aan de Belgische kust een tiental besmeurde vogels aangespoeld, zo bevestigt het Vogelopvangcentrum Oostende.

Het Opvangcentrum voor vogels en Wilde Dieren in Oostende (VOC Oostende) reageert verontrust omdat er ook vogels tussen zitten die besmeurd zijn met verse stookolie. Dat betekent dat er zich een olievlek niet ver van onze kusten bevindt.

Bij de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee wordt bevestigd dat er een aantal met palmolie besmeurde vogels bij ons zijn terechtgekomen. Vanwaar de stookolie komt, is moeilijker te achterhalen. "Bij stormweer wordt wel vaker eens stiekem wat olie gedumpt", zegt Francis Kerckhof.