Vinkjes boven tijdens recordweekend vogels tellen

Het 13e "Grote vogelweekend" van Natuurpunt is een recordeditie geworden. Meer dan 10.000 mensen hebben het aantal en de soorten vogels geteld in hun tuin. De vink werd het vaakst gezien, gevolgd door de koolmees. De huismus verliest verder terrein.

Waarnemingen blijven welkom tot 10 februari, maar volgens de eerste cijfers hebben ruim 10.000 mensen het voorbije weekend vogels geteld in hun tuin. Er werden ruim 390.000 vogels gespot. Vorig jaar strandde de jaarlijkse actie van Natuurpunt nog op 7.413 deelnemers en 288.000 vogels.

De vink (50.660 exemplaren) werd het vaakst gezien, gevolgd door de koolmees met 41.917 waarnemingen. De koolmees verdringt daarmee de huismus ((36.020) naar plaats 3. In 2010 was de huismus nog de meest getelde vogel.

Soorten die het beter doen dan de afgelopen jaren zijn de boomklever, grote bonte specht en gaai. Vorig najaar was behoorlijk notenloos, waardoor deze vogels massaal naar de tuinen trekken, op zoek naar voedsel. De vogel die in het grootst aantal tuinen werd gezien is de merel. Die kwam voor in 92% van de tuinen en is daarmee de meest verspreide soort in Vlaanderen en Brussel. Overigens werden per tuin gemiddeld 37 vogels gezien. Door de problemen bij Telenet konden veel tellers hun gegevens nog niet doorsturen. Daarvoor hebben ze nog de tijd tot zondag 11 uur.