"2013 wordt moeilijk voor technologische industrie"

De leden van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, verwachten dat ook 2013 een moeilijk jaar wordt. Dat komt onder meer door aangekondigde herstructureringen. De ICT-sector gaat wel tegen de trend in.

De omzet in de technologische industrie is in 2012 met 3,5 procent gedaald. Er gingen bijna 6.000 banen verloren. Dat heeft sectorfederatie Agoria gezegd tijdens een persconferentie.

De daling van de omzet in 2012 was voornamelijk het gevolg van productiedalingen bij grote bedrijven, zoals Ford in Genk, en enkele herstructureringen, zegt Agoria. Vooral het jaareinde was slecht: na zeven kwartalen van nulgroei dook de omzet in het laatste kwartaal met 6 procent omlaag.

"Nog geen aanwijzingen voor heropleving"

De sectorfederatie heeft bij de leden ook een enquête gehouden naar de verwachtingen voor het komende jaar. Dit jaar zouden omzet en werkgelegenheid voor het tweede jaar op rij achteruitgaan, zo verwachten de leden, al zou de daling iets beperkter zijn.

Volgens Agoria zijn er nog geen aanwijzingen voor een algemene heropleving of voor een verbetering van de vooruitzichten op het gebied van werkgelegenheid. De federatie voorspelt voor 2013 een omzetdaling van 2,3 procent. Er zouden opnieuw 3.300 banen verdwijnen. Voor een deel komt dat door herstructurering die in 2012 al waren aangekondigd.

Deelsectoren als ICT, luchtvaart en bouw en onderhoud van industriële installaties gaan tegen de trend in en groeien wel nog. In de ICT-sector staat de werkgelegenheid zelfs opnieuw boven het niveau van 2008.

De technologische industrie omvat deelsectoren als metaalverwerking, ICT, elektrotechniek en bouwproducten. De hele sector stelt ongeveer 275.000 mensen te werk.