"Aanslag op bus was werk van Hezbollah"

De aanslag in Bulgarije waarbij in juli vorig jaar vijf Israëlische toeristen en een buschauffeur zijn omgekomen, was het werk van de militaire tak van de Libanese groep Hezbollah. Dat zegt de Bulgaarse overheid na het onderzoek.
AP2012

De aanslag gebeurde vorig jaar in de kuststad Burgas. Bij de aanslag op de bus zijn de chauffeur en vijf Israëlische toeristen omgekomen. De Israëlische regering wees meteen naar Iran en Hezbollah als mogelijke aanstichters van de aanslag, maar daar wou Bulgarije zich toen niet over uitspreken.

Het onderzoek is nu afgerond. De minister van Binnenlandse Zaken Tsvetanov heeft de resultaten bekendgemaakt. De twee daders achter de aanslag hadden een Australisch en een Canadees paspoort. Ze waren een maand voor de aanslag in Bulgarije aangekomen.

Volgens het Bulgaarse onderzoek werkten beide mannen in opdracht van de militaire afdeling van Hezbollah, een sjiitische organisatie die sterk staat in het zuiden van Libanon.