"Ahmadinejad een aap? Dat was maar een grapje"

"Dus Ahmadinejad wil de eerste Iraniër zijn in de ruimte? Maar is hij daar vorige week al niet geweest?" Met die tweet reageert John McCain op het nieuws dat de Iraanse president graag de eerste Iraniër wil zijn in de ruimte. Diezelfde Ahmadinejad maakte een dag eerder bekend dat zijn land met succes een aapje de ruimte had ingestuurd.

Niet iedereen vindt de opmerking van de gewezen Republikeinse presidentskandidaat even geslaagd. Kritiek op de Iraanse president mag en moet kunnen vinden velen, maar racistisch getinte opmerkingen moeten achterwege blijven.

De tweet van de McCain werd tot dusver bijna 3.000 keer geretweet. Door de stroom aan negatieve reacties zag de Republikein zich genoodzaakt om een nieuwe tweet te versturen. Excuses kwamen er echter niet. En dat was niet naar de zin van Justin Amash, een partijgenoot van McCain.

De uitdager van Barack Obama in 2008 heeft er een handje van weg om grapjes te vertellen. Enkele jaren geleden zei hij nog dat de enige manier om het Iraanse kernwapenprogramma stil te leggen, was om het land te bombarderen. Op  de tonen van "Barbara Ann" van de Beach boys schreef hij toen "Bomb bomb bomb, bomb Iran." Ook maakte hij zijn opwachting in het vijfde seizoen van de komische reeks "Parks and recreation".

lees ook