"Discotheek Santa Maria voldeed niet aan veiligheidsnorm"

De discotheek in Santa Maria in Brazilië die ruim een week geleden is uitgebrand, voldeed niet aan de veiligheidsnormen. Dat staat in een technisch rapport over de brand. Bij de brand vielen 237 doden. Eerder raakte al bekend dat het vuur was ontstaan door vuurwerk.
AP2013

Leden van de band die die avond optraden in discotheek Kiss, hadden vuurwerk aangestoken dat niet geschikt was om binnen te gebruiken. Dat was al eerder bekend. Maar omdat het isolatiemateriaal van een zodanig slechte kwaliteit was, was er in enkele minuten overal rook in de discotheek.

"We wisten al dat er vuurwerk was gebruikt. De combinatie met geluidswerend materiaal dat absoluut niet brandwerend was, leidde ertoe dat de hele club in 5 minuten vol rook stond", zegt Katy Sherriff in Brazilië. "Het geluidsisolerende materiaal was gewoon ordinair en er was een goedkope noppenmatras gekocht bij een matrassenzaak. Verder was er een gebrek aan goede luchtcirculatie, er zaten te veel mensen in de club, de brandblussers werkten niet -zoals al werd vermoed- en er waren geen verlichte uitgangsbordjes."

De Braziliaanse politie heeft al 4 personen opgepakt in de zaak, onder wie de eigenaar van de discotheek.