"Nog lang niet de lessen uit de crisis getrokken"

De Franse president François Hollande heeft in een toespraak voor het Europees Parlement opgeroepen tot een sterkere Europese Unie met een assertiever monetair beleid.

Hollande wil met zijn toespraak in Straatsburg voor het Europees Parlement zijn visie uiteenzetten "op de toekomst van Europa, op groei en jobcreatie, op solidariteit en werkgelegenheid", zo was het aangekondigd in de pers.

"Voor het eerst sinds erg lang twijfelt Europa aan zichzelf, aarzelt het om keuzes te maken. Het neemt te veel tijd om grote beslissingen te nemen en te weinig tijd na te denken over de oriëntatie en de architectuur van het geheel."

"Het nationale belang is aan belang aan het winnen, ten nadele van het Europese belang", zo hekelt Hollande. "Als het waar is dat het ergste van de crisis achter ons ligt, dan hebben we nog lang niet de gevolgen uit de crisis getrokken", zegt de Franse president. Hij pleit ervoor om niet alleen maar te bezuinigen, maar om ook in te zetten op economische groei. Ook moet Europa meer doen om de werkloosheid bij jongeren terug te dringen, vindt Hollande.

Hollande refereerde aan Jacques Delors, een van de belangrijke architecten van de monetaire unie, en zei dat hij een sterker Europa wil. Hoe dat Europa er dan moet uitzien, daarover bleef Hollande vaag. "Ik pleit voor een gedifferentieerd Europa. Niet voor een Europa op twee snelheden, niet voor een Europa à la carte."

Dat laatste is een sneer naar de Britse premier David Cameron. Die zei twee weken geleden in zijn langverwachte EU-toespraak dat hij verdragen wil heronderhandelen, om daarna een referendum te houden waarin de Britten kunnen stemmen of ze nog wel bij de EU willen. Vrijdag zitten de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen om te zoeken naar een akkoord over de begroting voor de EU.

Hollande pleit ook voor een assertief monetair beleid. "Onze munt is te kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. We moeten de koers van onze munt steviger in handen houden."

AP2013