"Onvoorstelbaar, het is gewoon een slagveld"

Een hevig, maar kort onweer heeft lelijk huisgehouden in Oost- en West-Vlaanderen. In Oosterzele werd het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Meer dan 70 huizen werden beschadigd, negen ervan zijn onbewoonbaar verklaard. Om 20 uur werd het nood- en interventieplan afgeblazen.

In Oost- en West-Vlaanderen heeft een kort maar zwaar onweer met valwinden, grote schade aangericht. Hier en daar zou zelfs sprake zijn van een windhoos of een wervelwind. Op verschillende plaatsen zijn dakpannen afgerukt, bomen op de weg beland of zelfs volledige daken verdwenen.

In Oosterzele werd het gemeentelijke rampenplan afgekondigd, daar zijn verschillende daken van huizen afgerukt. Kersvers gouverneur Jan Briers ging ter plaatse om de schade op te meten. "Ik woon hier niet zo ver van. Het is onvoorstelbaar", aldus Briers. "Het is bijna niet te vatten dat er geen gewonden zijn. Het is een slagveld gewoon." De Civiele Bescherming en de brandweer van verschillende nabijgelegen gemeenten kwamen ter plaatse. De federale politie zette een helikopter in om vanuit de lucht de schade vast te stellen.

"De schade is wel heel groot. Het is vlak in de dorpskern gebeurd", zei VRT-journaliste Trui De Maré in "De ochtend"'. "Op de hoek van de straat staat een nieuwbouwhuis en daarvan is het dak volledig verdwenen."

Het onweer zou amper een kleine minuut geduurd hebben. De bewoners van de beschadigde huizen werden opgevangen. In totaal werden 98 schadegevallen gemeld. Negen huizen zijn onbewoonbaar verklaard. Een oudere man kreeg een stuk van zijn dak op zijn hoofd, maar is niet gewond geraakt. Er waren ook geen bussen van De Lijn.

Ook burgemeester Johan Van Durme (CD&V) had het over erg veel schade. "We zijn nu de schade aan het opmeten, maar verschillende huizen zijn alvast zwaar beschadigd. Ook de voetbalkantine is volledig weg. Er staat nog een toog, maar de muren zijn weggeblazen."

De voorzitter van SC Oosterzele stond er aangeslagen bij. "Toen ik hier aankwam dacht ik dat er een tsunami gepasseerd was", zei Govaerts. "De brokstukken liggen overal, alles is tientallen meter ver gewaaid. Dit seizoen kunnen we hier niet meer spelen."

Dit is wat overblijft van de kantine van de plaatselijke voetbalploeg:

Veel schade in West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen hield het onweer lelijk huis. In de Wagenstraat in Roeselare sloeg de bliksem in op het gebouw van een lokaal radiostation, dat daardoor uit uitzending viel. De stopcontacten en de internetaansluiting vlogen er uit de muur. Er brak geen brand uit en er vielen geen gewonden.

In de Sint-Amandsstraat in Oostrozebeke sloeg de bliksem in op een schoorsteen, maar de meeste schade in West-Vlaanderen viel wellicht in de Veldstraat en de Tieltstraat in Meulebeke. Daar is een gevel van een garage ingestort, werden dakpannen van de daken gerukt en zijn een carport en een serre weggeblazen.

In Ardooie heeft het natuurgeweld ook lelijk toegeslagen in de Leenbosstraat en de Tinnenpotstraat. Een serre van enkele duizenden vierkante meters groot waarin peterselie en veldsla gekweekt wordt, ligt helemaal plat (kleine foto).

Ook op andere plaatsen zou hier en daar schade zijn. Er zijn geen gewonden.