"Regering neemt met spijt akte van de situatie"

De federale regering reageert teleurgesteld op de aankondiging van het ABVV om voorlopig weg te blijven van het sociaal overleg. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat de regering nu haar verantwoordelijkheid moet nemen. De PS wil nog niet zo ver gaan.

"Het kernkabinet neemt met spijt akte van de nieuwe situatie tussen de sociale partners", zo is gezegd na de vergadering van het kernkabinet. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) zal informele contacten aangaan met de sociale partners om de dialoog weer op gang te krijgen.

Hoewel de regering dus teleurgesteld is, zijn de eerste reacties voorzichtig. SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zegt dat "we niet te vlug moeten reageren" en dat het nu vooral zaak is te zorgen dat de beslissingen zo breed mogelijk gedragen worden en te proberen oplossingen te zoeken.

"Tegen elke verandering"

Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) reageerde heftiger. De stap van het ABVV kan niet door de beugel, zegt De Croo. "Het is al de zoveelste keer op een rij dat het ABVV een akkoord niet kan steunen. Je kan je de vraag stellen of het ABVV nog een sociale partner is. Ze zijn eigenlijk gewoon tegen elke verandering", zegt De Croo.

Dat het ABVV de regering verwijt te lang te wachten om een antwoord te formuleren, vindt De Croo overdreven. "We hebben de sociale partners al in juli gevraagd om voorstellen te formuleren en hen al herhaaldelijk uitstel verleend. Dat men nu niet zegt dat de regering voor vertraging zorgt."

De Croo vindt dan ook dat het nu aan de regering is om in te grijpen. "De regering heeft gezegd dat wij nood hebben aan hervorming. De regering zal dit naar zich toe moeten trekken", stelt De Croo. Ook zijn Franstalige collega Didier Reynders vindt dat het de taak is van de regering om beslissingen te nemen.

Verantwoordelijkheid

De PS wil het ABVV voorlopig nog niet laten vallen. "We hebben nood aan de sociale partners. Ik wil dat we mét hen een beslissing nemen, als dat nog mogelijk is", zei vicepremier Laurette Onkelinx. Ze riep de vakbond op om opnieuw rond de tafel te zitten, "want de politiek van de lege stoel is niet de goede".

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) vindt dat de sociale partners hoe dan ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dus aan tafel blijven. "Als men het sociaal overleg een kans wil geven, moet men zich ook geëngageerd blijven opstellen. Dat is een cruciaal ingrediënt van de manier waarop wij in ons land welvaart hebben tot stand gebracht", zegt Vanackere. "Wegblijven van een tafel is niet de manier om zijn verantwoordelijkheid op te nemen."

CD&V-voorzitter Wouter Beke laat via Twitter weten dat het ABVV het slachtoffer is van de ziekte van deze tijd: niet de moed om verantwoordelijkheid te nemen en tot akkoorden te komen.

Desnoods zonder ABVV

Ook Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) is niet te spreken over het opstappen van het ABVV. "Er valt geen tijd meer te verliezen met tactische of strategische spelletjes. De uitdagingen zijn te groot om nu het overleg te stoppen en de al moeilijk bereikte akkoorden onderuit te halen", aldus Vercamer. "Iedereen heeft moeten geven en nemen."

Als de socialistische vakbond niet meer mee wil, moeten de andere sociale partners de onderhandelingen desnoods maar met acht voortzetten, zegt hij.

Ook voor de aangekondigde betoging op 21 februari heeft Vercamer geen begrip. "Daar zit niemand op te wachten. Sociale onrust draagt helemaal niets bij", klinkt het.

Ook de christelijke vakbond ACV heeft intussen aangekondigd zijn mensen te zullen mobiliseren, maar Vercamer benadrukt nog dat het ACV "tenminste niet wegloopt".