"Tv-verslaafden hebben sperma van mindere kwaliteit"

Mannen die langer dan 20 uur per week televisie kijken, zouden sperma van slechtere kwaliteit hebben dan mannen die minder televisie kijken. Dat blijkt uit een studie van de Harvard School of Public Health in Boston bij 189 jonge mannen. De studie staat in het Britse vakblad Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers van de Harvard School hebben spermastalen genomen bij 189 mannen tussen de 18 en 22 jaar oud en stelden daarbij ook vragen over hun levensstijl, mate van beweging en hun eet- en televisiegewoonten.

De groep die meer dan twintig uur voor de tv zat, had een 44 procent lagere concentratie aan spermatozoïden in hun zaad dan de groep die het minst naar de buis keek.

Een andere belangrijke factor is lichaamsbeweging, zo bleek ook uit de studie. Wie minstens vijftien uur per week lichaamsbeweging heeft, heeft een 73 procent hogere concentratie aan spermatozoïden dan degene die minder dan vijf uur beweegt.

Om de mannen gerust te stellen: alle vastgestelde concentraties bleven wel genoeg om een kind te kunnen verwekken. De spermatozoïden waren ook allemaal even beweeglijk en de vorm ervan was dezelfde. Alleen het aantal verschilde dus.

In meerdere westerse landen lijkt de kwaliteit van het sperma al enkele tientallen jaren achteruit te gaan. De oorzaken daarvan zijn niet met zekerheid bewezen. Zo zijn er al studies geweest die aangeven dat te spannende (onder)kledij dragen nefast is voor de kwaliteit van het sperma. Ook te veel sporten zou de spermakwaliteit negatief beïnvloeden.

De onderzoekers van deze studie zeggen dat nog meer onderzoek nodig is om de verschillende oorzaken te kunnen bepalen.