ABVV stapt uit sociaal overleg met tien

De socialistische vakbond ABVV heeft beslist om het sociaal overleg van de zogenoemde Groep van Tien te verlaten. De bond wil op 21 februari een betoging houden in Brussel om het ongenoegen over de hervorming van de arbeidstijd te ventileren.
(Archieffoto)

De beslissing is genomen op het federaal bureau van het ABVV. Dat blijkt althans uit een tweet van Rudy Pirquet, algemeen secretaris van de bediendenbond van het ABVV in Charleroi.

Volgens hem roept het ABVV op om op 21 februari een grote betoging te houden in Brussel. De bond is misnoegd over de plannen om de arbeidstijd te moderniseren en eist dat die plannen beter worden omkaderd. Het ABVV vraagt de regering om de eerdere adviezen inzake welvaartsvastheid en het minimumloon onmiddellijk uit te voeren, maar verwijt de regering tegelijk dat die te veel patronale eisen heeft overgenomen.

De christelijke vakbond ACV zal op 21 februari deelnemen aan de betoging die het ABVV heeft aangekondigd. Het getalm van de regering om te antwoorden op de voorstellen van werkgevers en vakbonden, drijft de zenuwachtigheid op. De beslissing van de socialistische vakbond ABVV om het sociaal overleg op te schorten, is daar een uiting van. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. De actie van 21 februari, waartoe het vakbondsfront een tiental dagen geleden al besliste, staat volgens hem volledig los van dit dossier.

Leemans benadrukt dat het ACV steeds zwaar heeft ingezet op overleg, "hoe moeilijk dat ook verloopt", en dat het voor de christelijke vakbond geen optie is om aan de kant te gaan staan.
Maar, aldus nog Leemans, dat de regering telkens nog over de voorstellen die door de Groep van Tien worden geformuleerd moet nadenken, helpt de zaken niet vooruit. De ACV-voorzitter dringt aan op een snel antwoord van de regering op alle voorstellen. Het ACV wil tegen 18 februari weten wat het antwoord van de regering is op de adviezen inzake de arbeidstijd, de welvaartsvastheid en de lastenverlagingen.

De liberale ACLVB roept het nationaal bureau samen om een standpunt in te nemen. Ook de ACLVB laat weten dat de actie van 21 febrauri al langer gepland was. "Het is geen geheim dat vele maatregelen voor de ACLVB en de andere vakbonden niet door de beugel kunnen, waaronder bijvoorbeeld de loonblokkering en de uitholling van het indexmechanisme", zo staat in een persbericht.

Vrijdag heeft de Groep van Tien nochtans een akkoord bereikt over de versoepeling van de regelgeving rond deeltijds werk, overuren en glijdende uren. Dat akkoord is nu doorgespeeld aan de federale regering.

Eerder had de Groep van Tien al akkoorden bereikt over hogere lonen, lastenverlagingen voor de bedrijven en de welvaartsvastheid. De Groep van Tien omvat vertegenwoordigers van de christelijke, socialistische en liberale vakbonden en van het VBO, de zelfstandigenorganisatie Unizo en de Boerenbond.

VBO wil niet heronderhandelen, Unizo is boos

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet te spreken over de zet van het ABVV dat een "blokkeringshouding" verweten wordt. "Eerst deelnemen aan de gesprekken en dan actievoeren, mag niet beloond worden", aldus het VBO.

De werkgeversorganisatie wil hoe dan ook niet opnieuw gaan onderhandelen over de al eerder bereikte akkoorden in de Groep van Tien. Dat slaat op het akkoord van vrijdag over flexibiliteit en arbeidstijd, maar ook op de eerdere akkoorden over de aanpak van arbeiders en bedienden. Het VBO vraagt de federale regering om die bereikte akkoorden dan ook zo snel mogelijk uit te voeren.

De zelfstandigenorganisatie Unizo noemt "het opblazen van het sociaal overleg door het ABVV onverantwoordelijk". Unizo spreekt over "strategische spelletjes" en blijft vasthouden aan de afspraken inzake lastenverlaging en de beheersing van de loonkosten. De organisatie wil daarover een akkoord met "zo veel mogelijk sociale partners".