Bouwsector vreest voor een terugval in 2013

Omdat het voor kandidaat-bouwers steeds moeilijker wordt om de financiering van een bouw- of renovatieproject rond te krijgen, verwacht de bouwsector in ons land een terugval van het aantal projecten tegenover vorig jaar.

Eerst het goede nieuws: de bouwsector heeft vorig jaar met een groei van 0,8 procent beter gepresteerd dan de Belgische economie. Maar voor dit jaar wordt veeleer een stagnatie verwacht, met een bescheiden groei van ongeveer 0,1 procent. Dat blijkt uit de conjunctuuranalyse die de Confederatie Bouw vandaag heeft voorgesteld.

Die voorspelde stagnatie wijt de bouwfederatie aan het feit dat bouwers het financiële plaatje steeds moeilijker rond krijgen, onder meer omdat het steeds moeilijker wordt om een hypothecair krediet los te krijgen bij de bank.

"Je hebt enerzijds de internationale verplichtingen die de banken krijgen om strenger te zijn ten opzichte van risicovolle investeringen en bouwen betekent inderdaad dat je op langere termijn moet gaan lenen", zegt Veronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw. "Anderzijds wordt er ook steeds vaker gevraagd van de bouwer en de verbouwer die voor een lening komen om veel meer eigen middelen te hebben. Zelfs al hebben de mensen garantie op inkomen en inkomensverliesverzekeringen, toch blijft het steeds moeilijker om toegang tot dat krediet te krijgen."

Energiebesparende renovaties sterk achteruit

Uit cijfers die de bouwsector vanmorgen voorstelde, blijkt nog dat het aantal energiebesparende renovaties vorig jaar het sterkst achteruit gingen, met 3 procent. De bouwsector wijt dat "de drastische herziening van de fiscale stimuli" en verwacht dat de daling zich dit jaar zal doorzetten. Het aantal vergunningen voor renovaties van woningen ging er wel op vooruit, met 1,5 procent.

Er werden 3 procent minder nieuwe woningen gebouwd vorig jaar. Die daling is nog een gevolg van het lage aantal vergunningen die in 2011 werden toegekend. Vorig jaar was er een stijging van het aantal vergunningen voor nieuwbouw met 5 procent.