Britse Lagerhuis keurt homohuwelijk goed

Het Britse Lagerhuis heeft zich uitgesproken voor een wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. De Conservatieve partij van premier David Cameron is verdeeld over de kwestie. Onder de 175 nee-stemmers zouden volgens bronnen tegenover de BBC tot 140 leden van de Conservatieve partij zijn.

De regering van premier Cameron legde het wetsontwerp op tafel. Vierhonderd parlementsleden stemden voor. Dat het voorstel met grote meerderheid zou worden goedgekeurd, was verwacht, omdat ook de Labour-oppositie en de Liberal Democrats, de coalitiepartner van de Conservatieve Partij, voorstander van het homohuwelijk zijn.

Dat zoveel leden van zijn eigen Conservatieve partij tegen stemden, zou de positie van Cameron kunnen verzwakken.

Sinds 2005 konden koppels van gelijk geslacht in Engeland al een samenlevingscontract opstellen, binnenkort kunnen ze dus ook een huwelijk sluiten. Het Britse parlement zal het wetsontwerp nu gedetailleerder bestuderen alvorens het wet kan worden. Ook het Hogerhuis moet nog zijn zegje doen.