Computermaker Dell verdwijnt van de beurs

De Amerikaanse computerproducent Dell Inc. zal worden overgenomen door een consortium onder leiding van oprichter en CEO Michael Dell. Ook softwaregigant Microsoft stapt in de deal om een van zijn grootste klanten te ondersteunen.
AP2009

Over de deal werd al enkele dagen gespeculeerd, maar nu heeft de raad van bestuur van Dell Inc. zich achter de overname geschaard. De overnemers bieden 13,65 dollar per aandeel. Dat is een kwart meer dan de beurskoers van Dell op de beurs Nasdaq vorige week.

De deal waardeert Dell op 24,4 miljard dollar. Het is daarmee de grootste buyout van een technologiebedrijf ooit. Als de overname rond is, zal Dell van de beurs verdwijnen. Op die manier hopen de overnemers de herstructurering van Dell gemakkelijker door te voeren, nu ze niet langer de hete adem van de nerveuze beleggers in de nek voelen.

Het consortium van overnemers is opgezet door oprichter en CEO Michael Dell (links), die zelf 700 miljoen dollar in het laatje brengt. Hij bezit zelf ongeveer 16% van Dell Inc. De andere partners zijn de investeringsgroep Silver Lake (1 miljard dollar), softwaregroep Microsoft (2 miljard dollar) en een groep banken.

AP2006

Wel en wee van een computerbouwer

Het bedrijf werd in 1984 oprichter door Michael Dell, toen nog een student in Austin in de Amerikaanse staat Texas. Anders dan de meeste IT-bedrijven in de VS komt Dell dus niet uit Silicon Valley, maar is het altijd zijn Texaanse roots trouw gebleven.

Begin de jaren 90 groeide Dell uit tot de grootste producent van pc's, maar de voorbije jaren is dat teruggevallen tot de derde plaats, achter het Amerikaanse Hewlett-Packard en het Chinese Lenovo.

De voorbije jaren zit de mot in de pc-verkoop, die te lijden heeft onder smartphones en tablets. Michael Dell stapte in 2004 op als CEO, maar keerde in 2007 terug om het bedrijf te moderniseren. Dat loopt niet vlot en dus worden nu de grove middelen bovengehaald. Als een van de grootste gebruikers van Windows krijgt Dell nu ruime steun van Microsoft.

AP2012