Gesprekken over Iraans kernprogramma hervatten

De gesprekken over het nucleaire programma van Iran gaan op 26 februari opnieuw van start. De Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili en de coördinator van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton zijn dat overeengekomen. De bijeenkomst zal plaats vinden in Kazakhstan.
De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili.

De laatste ontmoeting tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en Iran dateren al van mei vorig jaar. De westerse landen maken zich zorgen over het Iraanse programma om uranium te verrijken. Ze vrezen dat Teheran dat programma gebruikt om een kernwapen te maken, maar dat wordt ten stelligste ontkend door Iran zelf. Dat zegt dat de verrijking alleen tot doel heeft brandstof te maken voor kernreactors en dat het land daar het recht toe heeft.

Omdat eerder onderhandelingen met Iran geen resultaten hebben opgeleverd hebben de Verenigde Staten en andere westerse landen strenge sancties opgelegd aan het land. Een woordvoerder van Ashton zegt nu dat  zij hoopt dat het vruchtbare gesprekken zullen worden en dat er concrete stappen kunnen worden gezet om tegemoet te komen aan de internationale bezorgdheid over het Iraanse kernprogramma.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akhbar Salehi zei gisteren in Berlijn dat hij optimistisch is over wat hij de nieuwe koers van de Verenigde Staten tegenover Iran noemde. In Iran zelf zijn de verwachtingen minder hoog gespannen. Een vooraanstaand lid van de Revolutionaire Raad zei dat het westen niet aanstuurt op echte gesprekken en onderhandelingen, maar dat het enige doel is om de islamitische revolutie te ondermijnen.