Marineschip Godetia vertrekt naar Afrika voor opleiding

In Zeebrugge is rond 10 uur het Belgische marineschip Godetia vertrokken naar Afrika. 75 bemanningsleden zullen marinesoldaten van verschillende Afrikaanse landen opleiden in het kader van het programma "Africa Partnership Station".

Dat programma is een internationaal initiatief waarbij de Amerikaanse kustwacht en verschillende Europese marines samenwerken om de marinesoldaten in Afrika op te leiden. Gezamenlijke trainingen van de marinekorpsen moeten ertoe leiden dat de Afrikaanse landen op termijn zelf kunnen instaan voor de veiligheid van de internationale scheepvaart. Het gaat onder meer om de bestrijding van onder andere illegale visvangst, mensen- en wapensmokkel, drugstrafiek, oliediefstal en piraterij.

Een van de bevoorrechte partners van België is Benin. Daarom zullen Beninse marinestudenten inschepen aan boord van de Godetia voor een doorgedreven training, meldt het leger.

Naast de opleiding van Afrikaanse marinesoldaten brengt de Godetia ook hulpgoederen naar Senegal, Benin, Congo en Gambia. Het gaat om hulp van enkele ngo's voor scholen en ziekenhuizen.