Nieuwe aanslag op Deense criticus van de islam

In Denemarken is opnieuw een aanslag gepleegd op een criticus van de islam. In de hoofdstad Kopenhagen heeft vandaag een onbekende schoten afgevuurd op journalist Lars Hedegaard, die echter ongedeerd bleef. De dader kon ontkomen en een grote politiemacht maakt jacht op hem.
AP2013
De Deense politie onderzoekt de plaats van het misdrijf.

De Deense premier Helle Thorning Schmidt noemde de aanslag op de 70-jarige Hedegaard voor diens woning "afschuwelijk". Hedegaard, een voormalige linkse journalist, is voorzitter van de Deense "Vereniging voor Persvrijheid". Hij had zich onlangs in scherpe bewoordingen uitgesproken tegen het volgens hem in de islam aanvaarde "recht op geweldpleging".

In Denemarken zijn al meer aanslagen gepleegd op critici van de islam. Vorige week nog had het hof van beroep in Kopenhagen het vonnis van twaalf jaar cel bekrachtigd tegen een 31-jarige beschuldigde, die de redactie van de krant Jyllands-Posten wilde uitmoorden. De man en drie reeds eerder veroordeelde mannen konden echter tijdig gestopt worden, toen ze zwaar bewapend uit Zweden in Kopenhagen aankwamen. Ze wilden uit wraak voor de Mohammed-cartoons van Jyllands-Posten zoveel mogelijk redactieleden doden.

Na de wereldwijde controverse rond de Mohammed-cartoons van Jyllands-Posten in 2006 overleefde onder anderen de tekenaar Kurt Westergaard ternauwernood een moordpoging in zijn woning. De Zweedse kunstenaar Lars Vilks, die de profeet Mohammed als een hond had afgebeeld, werd al twee keer het slachtoffer van een aanslag.