Parijse vrouwen mogen eindelijk broek dragen

Vrouwen in de Franse hoofdstad Parijs hoeven de komende weken niet langer kou te lijden aan hun benen. Het stadsbestuur heeft immers beslist om een decreet uit 1799 af te schaffen waarin staat dat Parijse vrouwen toestemming moeten vragen als ze in een broek op straat willen gaan.
AP2010

Het decreet waarvan sprake dateert uit 1799, in een tijdsgeest waarin de lange broek van arbeiders werd gezien als symbool van een revolutionaire gezindheid. De aristocraten hulden zich in een broek tot net onder de knie, ook wel "culotte" genoemd. Door dat decreet werden vrouwen geweerd uit de revolutionaire gelederen, meldt de Franse satellietzender France 24.

100 jaar later werd het decreet al een eerste keer minder streng gemaakt. Vrouwen op de fiets of te paard hoefden niet langer toestemming te vragen om een broek te dragen.

Drie jaar geleden speelden enkele politici met het idee om het decreet helemaal te schrappen. Bij het stadsbestuur kregen ze een njet op het rekest. "Een verspilling van tijd om een stukje juridische archeologie te schrappen", klonk het daar. Vorig jaar kreeg een parlementslid van de UMP dan toch steun bij de autoriteiten in de hoofdstad. Wellicht tot grote tevredenheid van de vrouwen.

AP2010

lees ook