President Karzai wil geen nieuw mandaat

De Afghaanse president Hamid Karzai zal volgend jaar bij het einde van zijn mandaat geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen. Dat heeft hij verklaard aan de pers in Oslo.

Hier en daar waren er geruchten dat Karzai eraan zou denken om zich opnieuw kandidaat te stellen, maar de president ontkent dat nu ten stelligste. "Ik wil geen derde mandaat als president, de grondwet verbiedt dat", zei Karzai. "Er zullen verkiezingen zijn waarbij een nieuwe president gekozen zal worden."

Karzai kwam in 2002 aan de macht en werd in 2004 verkozen als president. Zijn herverkiezing in 2009 werd ontsierd door allegaties over verkiezingsfraude. In een onderhoud met de Amerikaanse president Obama vorige maand had Karzai al gezegd dat hij niet aan de macht zou blijven na 2014, maar dat kon de speculaties over een verlengd presidentschap niet stoppen.