Steeds meer lozingen van chemicaliën in zee

Terwijl het lozen van olie in de Noordzee fel verminderd is, is het dumpen van chemicaliën aan een opmars bezig. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van een vernieuwd vliegtuig dat verontreinigingen in de Noordzee voortaan nog beter moet kunnen opsporen.

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) en de Beheerseenheid van het Mathematisch Model voor de Noordzee (BMM) waarschuwden vanmorgen voor de nieuwe trend.

De lozing van chemicaliën stijgt "door lacunes in de wetgeving, waarvan vaak misbruik wordt gemaakt", zegt Ronny Schallier van de BMM. Maar met het vernieuwde vliegtuig is de BMM alvast klaar voor scherpere controles die verder gaan dan louter olielozingen. "Tijdens onze testperiode passeerde de brandende Flaminia door onze wateren en was er het incident met de Baltic Ace. Dat bewijst dat de investering van ruim 1 miljoen euro nodig is", zegt Schallier.

Voorzichtig blijven is dus de boodschap, maar er is ook goed nieuws. Het aantal lozingen, het volume en de verontreinigde oppervlakte op zee zijn de laatste jaren enorm gedaald door de verscherpte toezichten, de strengere regelgeving en de opgelegde boetes die een precedent hebben geschapen.

Courard maakte vanmorgen een testvlucht met het vernieuwde vliegtuig, en wil ook bestuderen of het onderzoeksschip Belgica II kan worden aangepast om een controlefunctie uit te oefenen.