Van de Veire ontfutselt privégegevens van BV's

Naar aanleiding van Safer Internet Day heeft MNM-presentator Peter Van de Veire 20 bekende Vlamingen misleid via mail. Hij wou testen hoe snel mensen vertrouwelijke informatie geven aan onbekenden.

Van de Veire stuurde met het fictieve e-mailadres piet.vervandere@dir.bel.fed.gove.be een mail naar 20 bekende Vlamingen met de vraag om persoonlijke informatie zoals adres en telefoonnummer door te sturen. Hij gaf zich uit voor iemand van de onbestaande Dienst Registratie van Vennootschappen. Enkele BV's stuurden dan ook een eerlijk antwoord terug.

Toen Van de Veire hen vanochtend confronteerde met de mail, vielen velen van hen uit de lucht. "Ik ben efkes in shock", zei Lesley-Ann Poppe. Ook Eva Daeleman, Miguel Wiels en Sean D'Hondt stuurden hun gegevens door. Davy Gillis van de Romeo's en zanger Sergio reageerden minder snel en lieten weten dat ze het niet helemaal vertrouwden.

Internetspecialist Nico Heulsen gaf aan de radioluisteraars enkele praktische tips mee voor veilig internetgebruik. Zo geef je best nooit persoonlijke informatie door via e-mail, als je de contactpersoon niet kent. Je computer en randapparatuur beschermen doe je best met een sterk en uniek wachtwoord. Ten slotte is het belangrijk om te beseffen dat veiligheid op het web niet enkel afhankelijk is van technische zaken, maar ook van je persoonlijke gedrag op het web.