Verkrachtingsproces gaat van start in India

In de Indiase hoofdstad Delhi is het proces over de beruchte verkrachting en moord eerder dit jaar begonnen. De zaak van het vermoorde meisje heeft in India tot heel wat verontwaardiging en protest geleid.
AP2012

Het proces vindt plaats achter gesloten deuren. Vanochtend is de vriend van het slachtoffer komen getuigen over het voorval. De jongeman zit nog altijd in een rolstoel door de verwondingen die hij heeft opgelopen.

De vijf volwassen verdachten riskeren de doodstraf. Een minderjarige dader wordt apart berecht  De verdachten hadden eerder bekend, maar nu stelt de verdediging dat dat onder druk van foltering in de gevangenis is gebeurd. 

De openbare aanklager maakt zich sterk dat hij meer dan genoeg bewijzen tegen hen heeft om de mannen te laten veroordelen. Zo zouden bij een van hen thuis de gsm's, bankkaarten en ringen van het slachtoffer gevonden zijn, evenals bebloede klederen.

Midden december vorig jaar werd een koppel van jonge studenten op de bus in New Delhi aangevallen door een groep van zes mannen. De vriend van de vrouw werd zwaar geslagen terwijl zijn vriendin herhaaldelijk verkracht en gefolterd werd. De jonge vrouw is later naar Singapore overgebracht voor verzorging, maar is daarna overleden.

In India heeft de zaak tot heel wat verontwaardiging en protest geleid. Het land heeft een lange traditie van seksueel misbruik en de wetten daarop zijn sindsdien verstrengd. Recidivisten riskeren nu de doodstraf.