Verzekeraars opgelicht met levens- en groepsverzekering

Zeven verzekeraars in ons land zijn het slachtoffer geworden van oplichters die zich valselijk uitgaven als verzekerde klanten van de bank of verzekeringsmaatschappij. Ze sturen een nieuw rekeningnummer door en sluiten enkele weken later vervroegd de verzekering af, zodat ze geld innen.

De oplichters zijn op de een of andere manier achter de identiteitsgegevens van klanten gekomen. Die gebruiken ze dan om zich uit te geven als die bepaalde klant. Ze geven een nieuw rekeningnummer door en sluiten korte tijd daarna hun lopende levensverzekering of groepsverzekering af.

De bank stort het verschuldigde geld op het nieuwe rekeningnummer, dat meteen wordt afgesloten wanneer het geld erop staat. Daarna verdwijnt elk spoor. Wie een levensverzekering vervroegd afsluit, betaalt wel een belasting van 33 procent op het reeds gespaarde bedrag.

Volgens De Standaard ligt de totale fraude ongeveer tussen de 1 en 2 miljoen euro. De verzekeringskoepel Assuralia heeft alle informatie overgemaakt aan de politie, die een gerechtelijk onderzoek is gestart.

"Er is inderdaad een fenomeen van identiteitsfraude opgetreden waarbij criminelen de identiteit hebben bemachtigd van een aantal verzekerden. Op die manier hebben ze geld ontfutseld van zeven verzekeringsmaatschappijen", zegt Peter Wiels van Assuralia.

"In totaal gaat het over minder dan 100 dossiers. De sommen waarover het gaat, variëren van een paar honderd euro tot een paar tienduizenden euro's. Wij beklemtonen graag dat de verzekerden zelf geen schade hebben geleden want de maatschappijen moeten de contracten naleven en dat hebben ze ook gedaan."