Vier keer zo veel crimineel geld onderschept

Vorig jaar werd bijna vier keer zo veel crimineel geld onderschept als het jaar daarvoor. In 2012 ging het om 2,3 miljard euro dat de Cel voor Financiële Informatieverwerking heeft onderschept. Het jaar voordien was dat 671 miljoen euro.

De 2,3 miljard euro is zowel geld uit witwaspraktijken als geld ter financiering van terrorisme. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Vanackere (CD&V) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang).

Ongeveer de helft van de betrokkenen in deze dossiers is geen Belg. Vorig jaar stelde de Staatsveiligheid nog in haar jaarrapport dat België een van de belangrijkste transitlanden voor operationele terreurnetwerken is.

"Wat we nu onder de radar hebben, vormt slechts een kleine fractie van het geheel aan terroristische gelieerde transacties en activiteiten in ons land. Dat werd onlangs nog bevestigd door zowel het hoofd van Belgische antiwitwascel als door de topman van de Staatsveiligheid. Zowel de controle van geldschieters als het verkrijgen van een toelating tot afluisteren zijn zodanig omslachtige procedures dat de terreurnetwerken hen telkens twee stappen voor zijn", zegt Logghe in een persmededeling.

Ook het aantal meldingen van zogenoemde verdachte financiële verrichtingen is gestegen. Terwijl er in 2008 sprake was van 15.554 meldingen, steeg dat cijfer in 2011 tot 20.001 meldingen. Het zijn de banken en financiële instellingen die daarvan melding moeten maken aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking.

BELGA/LEFOUR