Washington wil kredietbeoordelaar S&P voor rechter

De Amerikaanse overheid heeft een klacht ingediend tegen de kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het ratingbureau wordt ervan verdacht onterecht hoge ratings te hebben gegeven aan rommelkredieten die later de kredietcrisis hebben veroorzaakt.

Washington heeft jarenlang onderhandeld met S&P om tot een minnelijke schikking te komen, maar die gesprekken zijn afgesprongen. Daarom heeft de Amerikaanse federale overheid, samen met verschillende deelstaten, nu formeel een klacht ingediend tegen het ratingbureau.

De vraag die rechtbank nu zal moeten beantwoorden is of de analisten van S&P de wet overtreden hebben door de rommelkredieten topratings te geven of dat ze simpelweg niet konden voorspellen dat de Amerikaanse huizenmarkt volledig zou instorten.

Volgens de kredietbeoordelaar vallen hun ratings en analyses onder de vrijheid van meningsuiting en heel wat rechtszaken zijn in het verleden al op die basis verworpen geweest. Onlangs heeft een rechter in een soortgelijke zaak echter geoordeeld dat de vrijheid van meningsuiting niet volstaat voor de ra­ting­bu­reaus om zich te ont­trek­ken aan ju­ri­di­sche ver­vol­ging.

Financiële crisis

S&P, Moody's en Fitch, de drie grootste kredietbeoordelaars, worden ervan beschuldigd dat ze mee aan de oorzaak liggen van de wereldwijde economische crisis, doordat ze tot de ineenstorting van de Amerikaanse vastgoedmarkt, topratings bleven geven aan rommelkredieten.

In de aanloop naar de financiële crisis van 2008 werden hypothecaire leningen samen gebundeld en verkocht als investeringen, de rommelkredieten. Toen bleek dat niet iedereen aan wie een goedkope hypotheek was verkocht, die ook effectief zou kunnen terugbetalen, kelderden die investeringen in waarde, met desastreuze gevolgen voor de banken tot gevolg.

Critici wijzen op het feit dat ratingbureaus onmogelijk objectief landen, bedrijven en financiële producten kunnen beoordelen, omdat ze betaald worden door de bedrijven of landen die ze een rating moeten geven. S&P is alvast de eerste kredietbeoordelaar die door de Amerikaanse overheid voor de rechter gesleept wordt voor vermoedelijk illegaal gedrag gelinkt aan de financiële crisis. Eerder heeft een Australische rechtbank S&P al veroordeeld voor het uitschrijven van "misleidende en bedrieglijke ratings".