"Filmpjes foute medium om pesten aan te kaarten"

De VRT heeft gisteravond filmpjes van een actie tegen pesten van de Ketnet-website verwijderd. De filmpjes, die ingestuurd werden door kinderen, waren bedoeld om het probleem aan te kaarten, maar voor een gevoelig thema als pesten zijn videoboodschappen niet het juiste medium, is uiteindelijk beslist.

De oproep om filmpjes in te sturen dateert van afgelopen vrijdag. Intussen waren er een tiental ingezonden, het merendeel van kinderen die praktische tips geven tegen pesten. Maar er was ook de getuigenis van een jongen die openhartig vertelde over zware pesterijen.

"Dat verhaal was te persoonlijk", reageert VRT-woordvoerder Björn Verdoodt. Om gelijkaardige problemen in de toekomst te vermijden en om de kinderen tegen zichzelf te beschermen, zijn de filmpjes nu verwijderd. "De webcam was niet het juiste medium om zo'n gevoelig thema aan te kaarten."

De VRT erkent dat het in de fout is gegaan, maar blijft zich engageren om pesten onder kinderen bespreekbaar te maken. Op de site van Ketnet kunnen kinderen schriftelijk hun ervaringen delen.