"Grootste zaak kredietkaartfraude ooit in VS"

In de Verenigde Staten zijn 18 mensen aangeklaagd in wat "de grootste zaak van kredietkaartfraude ooit in de VS" wordt genoemd. De fraude zou 28 Amerikaanse staten en acht landen overspannen. Het gaat om een verlies van meer dan 200 miljoen dollar, bijna 150 miljoen euro.

De beklaagden maken deel uit van een internationale bende die op grote schaal kredietkaartfraude heeft gepleegd. Het gaat onder meer om fraude door middel van valse identiteiten, documenten en firma's. Volgens de FBI gaat het zeker om een verlies van 147 miljoen euro, en dat cijfer kan nog de hoogte in gaan.

De grootschalige fraude verliep steeds aan de hand van drie basisstappen. De beklaagden creëerden duizenden valse identiteiten om vervolgens hun kredietwaardering op te trekken. Op die manier konden de bendeleden grote sommen geld lenen, die ze uiteraard nooit terugbetaald hebben.

Miljoenen dollars werden volgens de FBI doorgesluisd naar landen als Pakistan, India, Canada en Japan. Andere grote bedragen werden gebruikt om onder meer dure auto's en goud mee te kopen.

Achttien personen werden intussen aangeklaagd in de zaak. Ze riskeren elk tot 30 jaar cel en een boete van maar liefst 1 miljoen dollar (737.000 euro).