Al 33 jaar lang versierplezier met toiletpapier

33 jaar, zo lang al is er in Los Angeles een "ultrageheim" groepje dat hele huizen versiert met toiletpapier. Het begon allemaal in de zomer van 1979 en sindsdien is de groep - telkens in een andere bezetting - actief gebleven. Dankzij een inzamelactie is er een heuse documentaire over gemaakt.

2 jaar geleden had filmmaker Whit Scott het idee om het verhaal van de groep in een documentaire te gieten. Zelf was hij eind jaren 90 lid van de groep die tot dan duizenden rollen wc-papier had gebruikt om de huizen in L.A. te versieren. Scott besloot via een website financiële steun te zoeken voor zijn project. Hij had 30.000 dollar nodig, maar uiteindelijk wist hij 491 mensen warm te maken om samen 34.000 dollar te spenderen.

Zelf was Scott de "historicus" van de groep. "We hadden allemaal een functie en de historicus moest alle huizen filmen en fotograferen", zegt hij daarover in een interview met Huffington Post.

De reden dat de groep het nu al 33 jaar volhoudt, heeft vooral te maken met hun manier van werken. Telkens een iemand van het viertal afzwaait, moet hij op zoek naar iemand die zijn plaats inneemt.

Voor de documentaire is hij erin geslaagd om de stichters van de groep te contacteren. Hij moest ook bergen films en series digitaliseren om ze te kunnen gebruiken. "Maar het is allemaal gelukt. Nu is het de bedoeling om met "Rolled" - de naam van de docu - deel te nemen aan enkele filmfestivals", aldus Scott.

lees ook