ArcelorMittal sluit 2012 af in het rood

ArcelorMittal heeft in 2012 een verlies van 3,7 miljard dollar geleden. Het jaar voordien liet het staalbedrijf nog een winst van 2,26 miljard dollar optekenen. Als grote schuldige wordt de gedaalde vraag naar staal genoemd.

De staalproductie in Europa heeft volgens ArcelorMittal zwaar te lijden door de crisis. Vorig jaar daalde de staalproductie tot 88,2 miljoen ton. In 2011 bedroeg de productie nog bijna 92 miljoen ton. De staallevering daalde vorig jaar tot 83,8 miljoen ton. Er is dus een overcapaciteit. Bovendien wordt de markt overspoeld door goedkoop staal uit China.

2012 was een "zeer moeilijk jaar voor de staalindustrie, en dat "vooral in Europa", zegt topman Lakshmi Mittal. "In de loop van het jaar hebben we verschillende belangrijke beslissingen genomen om de uitdagingen aan te pakken waarmee we geconfronteerd worden: concentratie van de operationele aanwezigheid op de meest competitieve sites, en het terugdringen van de schulden."

Vorige maand raakte bekend dat ArcelorMittal 7 van de 12 koude lijnen in het Luikse staalbekken sluit. Daardoor worden 1.300 banen bedreigd. Eind 2011 werd de warme lijn al definitief gesloten.