Belgische filmproducenten bundelen krachten

De Belgische filmproducenten Be Films, Nexus Factory, nWave Pictures, Saga en uMedia vormen een nieuwe nationale producentenvereniging. Met de vereniging willen ze de Belgische producenten promoten en vertegenwoordigen.

De capaciteit om grote filmprojecten naar ons land te halen, is volgens de producenten van essentieel belang voor de gezondheid van de Belgische filmindustrie. Daarom hebben ze de Belgian Film Producers Association (BePFA) opgericht.

Hun doel is de Belgische producenten promoten en vertegenwoordigen. Ze willen focussen op producenten die audiovisueel werk creëren dat commerciële mogelijkheden biedt en een positieve impact heeft op de economie van ons land.

"Het gaat erom alle Belgische producenten te vertegenwoordigen die op ons grondgebied grote projecten willen uitbouwen, of het nu gaat om films, fictie voor televisie of animatie. De BeFPA wil onze sector ook een nieuwe dynamiek geven door in het buitenland de kwaliteit van onze filmproducenten, technici en talent in de verf te zetten," vertelt de pas verkozen voorzitter Jean-Jacques Neira.

De BeFPA vertegenwoordigt nu al meer dan 30 procent van de sector. Haar leden produceerden in 2012 samen meer dan 50 films en televisiefilms voor een totaal productiebudget van meer dan 280 miljoen euro.