Brusselse vrijwilliger 35-plusser en hoger opgeleid

Nederlandstalige vrijwilligers in Brussel zijn voornamelijk 35-plusser en hoogopgeleid. Dat en nog veel meer blijkt uit een studie in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) subsidieert in Brussel tal van verenigingen en organisaties. Onderzoekers van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) voerden vorig jaar een bevraging uit bij 276 van hen. Op die manier wilden ze bekijken hoe en waar het vrijwilligersbeleid vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie kan worden versterkt.

Het onderzoek "Het vrijwilligerswerk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest" beantwoordt heel wat vragen over de Nederlandstalige vrijwilligerswerking in Brussel, bijvoorbeeld over het profiel van de vrijwilligers. Er zijn enkele grote lijnen te trekken. Zo zijn vrijwilligers voornamelijk 35-plussers met een hoger opleidingsniveau.

In de sector Onderwijs en Vorming zijn er het grootste aantal organisaties te vinden die bijna dagelijks een beroep doen op vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt voorts ook dat vrijwilligers met een niet-Belgische achtergrond ondervertegenwoordigd zijn en dat de meeste vrijwilligers niet beroepsactief zijn.

"In mijn beleid krijgt de vrijwilliger een centrale rol" zegt VGC-commissielid en Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V). "Dit is geen verdoken besparingsmethode, maar het valoriseren van maatschappelijke inzet en betrokkenheid. Initiatieven die vanuit de basis groeien of wijkgericht met buurtbewoners werken, hebben een intrinsieke meerwaarde."

De studie wordt woensdag besproken in de commissie Welzijn van de Raad van de VGC.