Cameron biedt families dode patiënten excuses aan

In Groot-Brittannië heeft premier David Cameron in naam van de regering zijn verontschuldigingen aangeboden aan de families van de patiënten die door verwaarlozing zijn omgekomen in het ziekenhuis van Stafford. In dat ziekenhuis in de West-Midlands zouden zo volgens een rapport tussen 2005 en 2008 tussen de 400 en 1.200 patiënten gestorven zijn. Het gaat om een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de Britse openbare gezondheidszorg (NHS).

Volgens de auteur, de advocaat Robert Francis, brengt zijn rapport aan het licht "hoe honderden personen nodeloos geleden hebben". Zij zijn in de steek gelaten door een systeem dat waarschuwingssignalen negeerde en die de belangen van het bedrijf en kostenbesparing voor de veiligheid van patiënten plaatste, aldus nog Francis.

In een reactie zei Cameron niet uit te sluiten dat de fouten die in Stafford begaan zijn, ook niet elders gebeurd zijn. De premier beloofde in het parlement om een inspecteur-generaal van de ziekenhuizen aan te stellen.