CityDepot en Badboot delen Thuis in de Stad-prijs

Het Hasseltse CityDepot en de Antwerpse Badboot delen de Thuis in de Stad-prijs 2012. Ze krijgen elk 75.000 euro ondersteuning voor hun project. Met de Thuis in de Stad-prijs beloont de Vlaamse overheid elk jaar een of meerdere vernieuwende stedelijke initiatieven.

Vlaams minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche (SP.A) maakte de winnaars vanmiddag bekend op de "Trefdag Innovatie in de Stad" in Gent. Op die trefdag konden ruim 300 beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers kennismaken met 28 vernieuwende stadsprojecten uit heel Vlaanderen.

CityDepot is een distributiecentrum aan de rand van de stad Hasselt. Transporteurs leveren er goederen voor (momenteel) 65 winkeliers in het stadscentrum. Vanuit het distributiecentrum worden de goederen met een goederenfiets, elektrische bestelwagen of vrachtwagen gebundeld naar de Hasseltse handelaars gebracht, wat vlotter verkeer, minder uitstoot en meer verkeersveiligheid betekent.

"CityDepot is briljant in al zijn eenvoud", aldus minister Van den Bossche. "Na amper een jaar zijn de resultaten al zo indrukwekkend dat ook Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen proefprojecten willen lanceren."

De Antwerpse Badboot (foto boven) is het grootste drijvende openluchtzwembad van Europa en ligt sinds augustus 2012 aangemeerd in het Kattendijkdok in Antwerpen, waar hij minstens 10 jaar zal blijven liggen. De boot, een gerecycleerde veerpont, combineert moderne architectuur met milieuvriendelijkheid.

Vorig jaar ging de prijs naar de cultuurprojecten C-Mine in Genk en Micro Marché in Brussel.