Dorpscinema De Keizer krijgt bescherming

Cinema De Keizer in Lichtervelde heeft de definitieve bescherming gekregen van Vlaams minister voor Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). Na het overlijden van de eigenares was de toekomst van de bioscoop onzeker.

De eigenares en uitbaatster Anges Debaille was zelf vragende partij voor een bescherming. Toen Debaillie in mei van vorig jaar overleed, zag het er naar uit dat de dorpscinema zou sluiten. Er werd toen een petitie gestart om de bioscoop te beschermen. Op enkele dagen tijd leverde die een duizendtal handtekeningen op.

In december vorig jaar heropende de bioscoop. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois startte de procedure om de cinema uit 1924 te beschermen. Die procedure is nu helemaal rond.

"De cinema De Keizer is het laatste representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20e eeuw. Zowel het interieur als de projectiekamer zijn nog authentiek," aldus minister Bourgeois. "Ik bescherm deze cinema dan ook omwille van zijn historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde. Er zijn immers erg weinig oude cinema's bewaard in kleine gemeenten."

De cinemazaal bestaat sinds 1924 en heeft een operationele machinekamer die de getuigenis van de technische evolutie van de film overlevert. Ook het interieur, met de houten klapstoelen bekleed met rode pluche, de originele lambrisering en verlichting uit de jaren 50, werd volledig bewaard.

"Terzake" ging eind vorig jaar op bezoek in Cinema De Keizer. Hieronder kunt u die reportage herbekijken.