Drie man naar de rechter voor sterfgeval in politiecel

Drie mensen moeten voor de rechter verschijnen voor de dood van een jongeman in een politiecel in Mortsel. Het gaat om een lid van het Bijzondere Bijstandsteam, een psychiater en de directeur van het psychiatrisch centrum waar de jongeman niet welkom was.

De man van 26 was drie jaar geleden onder invloed van amfetamines naar een psychiatrische instelling gebracht. Het ziekenhuis wilde hem echter niet opnemen omdat hij zich bijzonder agressief opstelde. Daarop werd hij naar de politiecel gebracht in Mortsel.

In de politiecel werd het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij geroepen. Die moesten hem in bedwang houden, zodat een dokter hem een kalmeringsspuit kon geven. Daarbij werd veel geweld gebruikt, en de jongeman stierf uiteindelijk aan een gescheurde lever.

Eén lid van het Bijzonder Bijstandsteam is vandaag door de Antwerpse raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor buitensporig geweld. De directeur en een psychiater van het ziekenhuis moeten zich verantwoorden voor schuldig verzuim.