Duitse minister van Onderwijs is doctorstitel kwijt

De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) is haar doctorstitel kwijt. De universiteit van Düsseldorf heeft na een onderzoek besloten dat Schavan in haar doctoraatsthesis op grote schaal plagiaat heeft gepleegd.

Annette Schavan kwam eind vorig jaar in opspraak. Een anonieme blogger beschuldigde de Duitse minister van Onderwijs ervan op grote schaal plagiaat gepleegd te hebben in haar doctoraatsthesis. De universiteit van Düsseldorf heeft de zaak intussen onderzocht en kwam tot de conclusie dat Schavan "een groot aantal citaten van anderen heeft gebruikt zonder bronvermelding".

De universiteit heeft nu beslist om de doctoraatsthesis van Schavan ongeldig te laten verklaren en haar doctorstitel weer af te nemen. Schavan, die momenteel op bezoek is in Zuid-Afrika, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Haar advocaten lieten al weten dat ze de beslissing zullen aanvechten. Schavan zou alvast niet van plan zijn om op te stappen als minister van Onderwijs.

Annette Schavan is trouwens niet de eerste Duitse minister die beschuldigd wordt van plagiaat. Vorig jaar nog trad de minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg af omdat hij in zijn doctoraatsthesis honderden pagina's teksten gekopieerd had zonder de bron te vermelden.