Frankrijk: "Vele honderden islamisten gedood in Mali"

"Sinds het begin van de Franse interventie in Mali zijn al vele honderden islamisten gedood". Dat heeft het Franse ministerie van Defensie laten weten.
AP2013

"De meeste militanten zijn gestorven bij Franse luchtbombardementen of bij grondgevechten in de steden Konna en Gao", zegt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. "We hebben zware schade aangericht aan de terroristische groeperingen en honderden islamisten gedood." Naar verluidt zouden zo'n 3.000 rebellen gedood zijn.

Op het terrein hebben Franse troepen en zo'n 1.800 soldaten uit Tsjaad (kleine foto) nu de volledige controle over de stad Kidal. Dat was het laatste bolwerk van de rebellen in het land. Die zijn nu de bergen ingevlucht en worden opgejaagd door aanhoudende luchtbombardementen van de Franse luchtmacht.

Separatistische Toeareg-rebellen beweren intussen het noordoostelijke dorpje Menaka ingenomen te hebben, maar dat is niet bevestigd. Die rebellen kozen eerst de zijde van de islamisten, omdat ze hoopten dat ze met hun hulp een onafhankelijk Noord-Mali zouden kunnen vormen, maar zijn daarna afgescheurd. Wellicht willen de Toeareg hun invloedssfeer zo ver mogelijk uitbreiden met het oog op mogelijke onderhandelingen.

Wat brengt de toekomst?

De Fransen hebben nu zo'n 4.000 troepen in het West-Afrikaanse land. Parijs is van plan om al in maart dat aantal stelselmatig af te bouwen. "Frankrijk voelt zich niet geroepen om lang in Mali te blijven", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius daarover. "Het zijn de Afrikanen en de Malinezen zelf die de veiligheid, de territoriale integriteit en de soevereiniteit van het land moeten waarborgen."

De Fransen gaan daarom geleidelijk aan de fakkel doorgeven aan de Afrikaanse troepen in het land. "Wij blijven wel aanwezig in het noorden, waar nog steeds brandhaarden van terroristen zijn", voegde hij eraan toe. De Afrikaanse strijdmissie moet op termijn 6.000 soldaten tellen, onder wie 2.000 Malinezen.

Intussen hebben vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Wereldbank vergaderd in Brussel over de toekomst van het land. Naar verluidt wordt overwogen om verkiezingen te organiseren in juli. Daarnaast is de financiering van een internationale militaire missie en humanitaire hulp besproken.

AP2013