Geurhinder door lek bij Indaver Antwerpen

Bij de afvalverwerker Indaver, in de haven van Antwerpen, is er gisteravond een lek geweest in een silo. Dat veroorzaakte geurhinder in de wijde omgeving.

Op site van Indaver in Antwerpen staan draaitrommelovens die 24 uur op 24 industrieel en gevaarlijk afval verwerken. Aan de toevoer van een van die ovens ging het gisteren even mis. Door de hoge temperatuur en druk loste een ventiel, waardoor enkele licht irriterende stoffen ontsnapten.

Niemand raakte gewond en er kwamen ook geen gevaarlijke gassen vrij, maar er was wel sterke geurhinder tot kilometers ver in de omtrek. Automobilisten op de A12 in de richting van Nederland en de inwoners van Stabroek en Hoevenen konden de stank waarnemen en kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden.

De geur kon zich zo snel zo wijd verspreiden door een sterke, ongunstig staande wind. "Wind heeft in zo'n geval voor- en nadelen", zegt Jos Artois, woordvoerder van Indaver. "De geur kan er inderdaad ver door verspreid raken, maar langs de andere kant wordt de concentratie van de stoffen er wel snel kleiner door."

De Antwerpse brandweer zette samen met Indaver een waterscherm op om verdere geurverspreiding tegen te gaan.