Grootscheepse restauratie Pompeii van start

In Italië is de grootscheepse restauratie van de archeologische site van Pompeii van start gegaan. Aan het project hangt een prijskaartje van zowat 105 miljoen euro. Goed 40 procent daarvan wordt gesponsord door Europa. De Italiaanse overheid hoopt dat de restauratie op lange termijn meer bezoekers zal aantrekken.

De officiële spadesteek voor de grootse restauratie gebeurde in aanwezigheid van de Italiaanse ministers van Cultuur en Binnenlandse Zaken en de Europees Commissaris voor Regionale Politiek, Johannes Hahn.

"Nu gaat de eerste fase van de restauratie van start. De werken zijn echt begonnen, het is dus geen loze belofte", aldus Hahn, die uitgebreid de tijd nam om de site te bekijken. Europa stopt 41,8 miljoen euro in de restauratie. Uiterlijk op 31 december 2015 zouden de werkzaamheden achter de rug moeten zijn.

De Italiaanse overheid hoopt dat de gerestaureerde site meer toeristen zal lokken. Een aantal gebouwen op de site waren dringend aan restauratie toe. Pompeii trekt jaarlijks zo'n 2,3 miljoen bezoekers. In 2017 zouden dat er 2,6 miljoen moeten zijn.

Pompeii, gelegen op 25 kilometer van Napels, werd op 24 augustus '79 bedolven onder lava na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het is de best bewaarde stad van het Romeinse Rijk en staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.