Hevige aardbeving rond Salomonseilanden

Op de Salomonseilanden in de Stille Oceaan zijn vijf mensen omgekomen bij een aardbeving en een daarop volgende tsunami. De zeebeving had een kracht van 8. Vlak na de beving werd een tsunami-alarm afgekondigd in de buurt van de Salomonseilanden. Later werd het alarm uitgebreid naar onder meer Papoea-Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië en de Fiji-eilanden.

De aardbeving deed zich afgelopen nacht voor rond 2.12 uur Belgische tijd langs de Salomonseilanden, een eilandengroep in het westelijk deel van de Stille Oceaan ten oosten van Nieuw-Guinea.

Een tijdlang werd door het Pacific Tsunami Waring Center een tsunami-alarm afgekondigd. Dat werd later nog uitgebreid naar onder meer Papoea-Nieuw-Guinea, Tuvalu, Nieuw-Caledonië, Kosrae en de Fiji-eilanden. In de buurt van het epicentrum van de aardbeving werden golven van een meter hoger dan het zeeniveau gemeten.

Intussen is het tsunami-alarm opgeheven. Vijf mensen zijn bij de tsunami om het leven gekomen. Verschillenden zijn nog vermist, aldus een regeringswoordvoerder aan de Britse omroep BBC. Aan de kust zijn verschillende hutten en huizen beschadigd.

Aan de oostkust van Japan heeft ook een kleine tsunami de kusten overspoeld. De golven waren ongeveer 0,5 meter hoog, aldus de Japanse autoriteiten.