Ierland wil Anglo Irish Bank liquideren

De Ierse regering zou plannen koesteren om de genationaliseerde Anglo Irish Bank te liquideren. Welingelichte bronnen menen te weten dat de bezittingen van Anglo Irish in een zogenoemde bad bank zullen worden overgebracht. Anglo Irish werd in 2008 door de Ierse overheid gered. De operatie kostte de Ierse belastingbetaler 28 miljard euro.

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zou de plannen nog vanavond in het Ierse parlement willen aankondigen. De liquidatie moet volgens de ingewijden nog wel worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank.

De bezittingen van Anglo Irish zouden dan worden ondergebracht in de zogenoemde bad bank, die Ierland heeft opgezet om slechte bankleningen te beheren. Ook zal een transactie met de Ierse centrale bank plaatsvinden, waarbij onderpand dat werd gebruikt voor de redding van de bank zal worden omgeruild voor Ierse staatsleningen.

De Ierse staat nam de noodlijdende bank in 2008 over nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de Ierse financiële markten aan de rand van de afgrond had gebracht. Anglo Irish verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt werd gecreëerd.