Kwart meer Belgen kiest voor euthanasie

In 2012 hebben 1.430 Belgen gekozen voor euthanasie, dat is een kwart meer dan het jaar voordien. Het gaat alleen over het aantal geregistreerde gevallen, wellicht ligt het werkelijke aantal nog hoger.

Sinds het invoeren van de euthanasiewetgeving, zo'n 10 jaar geleden, is het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie elk jaar gestegen. Ook opvallend is dat artsen vorig jaar ook meer aanvragen kregen van buitenlandse patiënten. "Het ging in 2012 om een tiental patiënten, vooral uit de VS, Duitsland en Frankrijk", schrijft Het Belang van Limburg. "Al blijft het echte euthanasietoerisme, zoals in Zwitserland, beperkt."

Vanaf vandaag begint in de Senaat een reeks hoorzittingen over euthanasie. Verschillende wetsvoorstellen liggen klaar om de wetgeving daarover aan te passen. Zo willen verschillende partijen euthanasie ook mogelijk maken voor kinderen en voor dementerenden.