Obama is zijn gevierde speechschrijver kwijt

Jon Favreau, de man achter Obama's beklijvende speeches, houdt ermee op. Hij wil een andere weg inslaan en het proberen als scenarioschrijver, bij voorkeur in Hollywood. Daarmee komt er een einde aan een bijzonder succesvolle samenwerking tussen Favreau en de Amerikaanse president.
AP2010

Jon Favreau, die nu amper 31 is, beleefde de aanzet tot zijn carrière op amper 23-jarige leeftijd, toen hij Senaatskandidaat Barack Obama onderbrak toen die een speech aan het inoefenen was, om hem enkele suggesties voor verbeteringen aan de hand te doen, schrijft de LA Times.

De gedurfde interventie was het begin van een 7-jarige carrière als Obama's voornaamste speechschrijver, en een zeer succesvolle periode waarin Obama twee keer tot president van VS werd verkozen en indruk maakte met enkele historische toespraken.

Favreau was ook één van de mannen achter de slogan "Yes, we can", waarmee Obama 4 jaar geleden een historische overwinning boekte en de eerste zwarte president van de VS werd. De samenwerking bracht Favreau 4 jaar geleden dus in het Witte Huis. Hij werkte er niet enkel mee aan toespraken, maar bouwde ook mee aan het succes in de sociale media zoals Facebook en Twitter, iets waarmee de Democraten bijzonder goed scoorden tijdens de twee voorbije presidentscampagnes.

Favreau was "hot", ook buiten de politiek. Het magazine "People" vond hem een van 's werelds mooiste mensen. Favreau vormde een koppel met Rashida Jones, onder meer bekend uit haar rol in "The office."

Maar op 1 maart gaan de wegen van Favreau en Obama dus uiteen. Favreau wil zijn kans wagen als scenarist, mogelijk in Hollywood. Volgens insiders kan hij verschillende genres aan, van komedie over drama en thrillers tot historische prenten.

Obama neemt met spijt in het hart afscheid van Favreau. "Het is een vriend geworden die heeft meegewerkt aan zowat elke belangrijke speech die ik gegeven heb in de Senaat, tijdens de campagnes en in het Witte Huis", zei de president aan de LA Times.

AP2012