Obama kiest Sally Jewell als minister Binnenlandse Zaken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tot ieders verrassing Sally Jewell genomineerd voor de functie van minister van Binnenlandse Zaken. De 57-jarige Jewell is een succesvolle carrièrevrouw en een bekende natuurbeschermster. Ze is de eerste nieuwe vrouw in het kabinet Obama sinds diens herverkiezing. De nominatie moet wel nog door de Senaat bekrachtigd worden.
AP2013

De keuze voor Jewell is op zijn minst opmerkelijk. Het ambt van minister van Binnenlandse Zaken gaat immers vaker dan niet naar een carrièrepoliticus. Jewell is voorzitter van de raad van bestuur van de Amerikaanse winkelketen REI, gespecialiseerd in uitrusting voor sportliefhebbers.

Ze kwam als driejarige samen met haar familie vanuit Groot-Brittannië naar de VS. Obama prees haar als "experte in energie- en klimaatkwesties". Ze weet dat milieubescherming en het behoud van goede arbeidsplaatsen niet tegenstrijdig zijn met elkaar, aldus Obama. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken is ook verantwoordelijk voor het energie- en natuurbeschermingsbeleid.

Sally Jewell zal het ambt overnemen van de eveneens 57-jarige Ken Salazar, die onlangs zijn aftreden uit de regering had aangekondigd. Ook hij ontving de nodige lof. Onder Salazar is het gebruik van hernieuwbare energie in de VS verdubbeld. Bovendien heeft Salazar zeven nieuwe natuurparken en tien nieuwe dierenbeschermingsgebieden opgericht en luidde hij zo een nieuw tijdperk voor natuurbescherming in de VS in, zo zei Obama.

Minister van Binnenlandse Veiligheid blijft Janet Napolitano, en minister van Gezondheidszorg Kathleen Sebelius.