Onkelinx verkozen tot voorzitter Brusselse PS

In Brussel is vicepremier en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx verkozen tot nieuwe voorzitter van de Franstalige Brusselse socialisten. Onkelinx volgt Rudi Vervoort op (foto, links) die minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt.

In haar eerste toespraak als voorzitter sprak Onkelinx de wens uit om van Brussel het bindmiddel te maken voor alle inwoners, ongeacht hun afkomst of politieke of religieuze overtuiging.

Onkelinx wil ook openstaan voor de Nederlandstalige Brusselaars en de "barsten" in de as Wallonie-Bruxelles dichten. "We moeten met Vlaanderen respectvolle maar standvastige relaties ontwikkelen. Niemand zal aan het statuut van Brussel raken, een volwaardig gewest, op gelijke voet met Vlaanderen en Wallonië."

Voor Laurette Onkelinx heeft de institutionele hervorming enkel zin als ze ten dienste staat van het welzijn van de bewoners, van de huisvesting, werkgelegenheid en de toekomst van hun kinderen. De nieuwe bevoegdheden moeten dienen om de Brusselse werkloosheid te verlagen.

Onkelinx wacht nu de moeilijke taak om de slabakkende Brusselse afdeling naar de verkiezingen van 2014 te loodsen. Ze krijgt daarbij alvast geduchte concurrentie van Didier Reynders die onlangs werd aangesteld tot voorzitter van de Brusselse MR.