Schauvliege koopt in VS acht glasramen voor Parkabdij

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft 8 glasramen van de Parkabdij in Leuven gekocht die tot nu in het bezit waren van Yale University. Er is 38.000 euro betaald voor de glasramen.

De werken zijn onderdeel van een reeks van 41 die Jan de Caumont tussen 1635 en 1644 gemaakt heeft voor de Norbertijnenabdij van het Park in Heverlee. De Norbertijnen verkochten de glasramen in 1828 omdat ze geld nodig hadden.

De glasramen beelden het leven van de heilige Norbertus uit en worden beschouwd als het meesterwerk van De Caumont. Er bevinden zich ook nog ramen in Corcoran Art Gallery (in Washington) en in het JB Speed Museum (Louisville).

Volgens Dirk Vansina, de Leuvense schepen voor Monumentenzorg, is dit "een groot moment voor de Leuvense Parkabdij". De stad zal de werken laten restaureren en ze, 185 jaar na hun verwijdering, weer op hun oorspronkelijke plaats in de Parkabdij plaatsen.