Schauvliege steunt verspreiding Vlaamse film

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds de opdracht gegeven om de distributie van de Vlaamse film in het buitenland te ondersteunen. Daarvoor maakt ze een budget van 389.000 euro vrij.

De Vlaamse film doet het goed in het buitenland. Dat blijkt uit festivalselecties en -prijzen en uit de verkoop van onze films. Zo verkochten "Rundskop", "Hasta la vista" en "Noordzee, Texas" goed in het buitenland.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege wil die buitenlandse distributie verstevigen. Het systeem dat dit jaar als pilootproject wordt uitgetest, wordt aangekondigd op het filmfestival van Berlijn. Acties die de zichtbaarheid en positionering van een recente Vlaamse productie verstevigen, krijgen steun. Het gaat over bijvoorbeeld het organiseren van persdagen, een brede releasecampagne of het synchroniseren van de film in de lokale taal.

“Dit is weer een stap vooruit om de Vlaamse film nog beter en dieper in het buitenland te introduceren. We beperken ons niet langer tot de aanwezigheid op de festivals, maar gaan nu ook steun verlenen bij de distributie zodat de Vlaamse producties nog meer in de buitenlandse bioscopen te zien zullen zijn”, zegt Schauvliege.

Op de European Film Market (EFM) tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn staan een aantal Vlaamse films op het programma. Naast "The broken circle breakdown", dat ook geselecteerd is voor het Panorama Special programma, toont men op de EFM ook "Allez, Eddy!" van Gert Embrechts, "Offline" van Peter Monsaert en "Het vijfde seizoen" van Peter Brosens en Jessica Woodworth.