Staalarbeiders en politie slaags in Straatsburg

In Straatsburg, in het oosten van Frankrijk, is het tot confrontaties gekomen tussen actievoerders van ArcelorMittal en de Franse politie. Er zouden al zeker drie mensen gewond zijn geraakt. Vakbondsvertegenwoordigers hadden in Straatsburg afspraken met verschillende fracties van het Europees Parlement.
AP2013

Honderden arbeiders van staalreus ArcelorMittal zijn naar Straatsburg getrokken om er te betogen bij het Europees Parlement. Ze willen dat de Europarlementsleden iets doen om de staalindustrie in ons land te redden.

De betoging is niet toegelaten. De omgeving van het Europees Parlement werd afgesloten, maar een deel van de betogers probeerde de barricade te doorbreken. Er is naar verluidt ook met flessen en verkeersborden gegooid. De politie gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven. Volgens de bonden zijn hun leden ontvangen "als terroristen."

De vakbondsvertegenwoordigers kregen van Europees Commissaris voor Industrie Antonio Tajani te horen dat er aan een versterking van de staalindustrie wordt gewerkt en dat "bedrijven moeten beseffen dat het niet enkel om geld draait, maar ook om mensen." Voor de betogers waren die woorden niet meer dan een druppel op een hete plaat.Tajani wil op 12 februari wel een rondetafelgesprek organiseren over de kwestie.

De bonden hadden ook afspraken met verschillende fracties en spraken naast commissaris Tajani ook met parlementsvoorzitter Martin Schulz.

AP2013

"Luik is voorbode voor meer onheil"

Vanmorgen waren 27 bussen vertrokken richting Straatsburg. Het Belgische konvooi liep onderweg evenwel vertraging op door controles van de Franse politie. Veruit de meeste betogers komen uit België, maar er zijn ook kleinere delegaties uit Frankrijk, Luxemburg en Spanje.

Na de aangekondigde sluiting van de warme lijnen anderhalf jaar geleden, kwam vorige maand het nieuws dat 7 op de 12 koude lijnen ook verdwijnen. Daardoor komen 1.300 jobs in het gedrang.

"Wat we nu in Luik meemaken, is maar een voorbode van wat de andere Europese staalfabrieken te wachten staat", klinkt het bij de staalarbeiders. "Er is nog altijd hoop, we mogen de moed niet laten zaken, maar maak u geen illusies, ook de Vlaamse fabrieken zullen gesloten worden."