Tunesische premier vormt kabinet van technocraten

In Tunesië gaat de premier, de islamist Hamadi Jebali, een regering van technocraten vormen. Dat is een reactie op de moord op Chokri Belaid, de leider van een seculiere, centrumlinkse oppositiepartij. Hij werd deze morgen vermoord. In verschillende steden is de situatie erg gespannen.
AP2013
De Tunesische premier Hammadi Jebali gaat een zakenkabinet vormen.

"Ik heb besloten een regering met nationale bevoegdheden te vormen, die geen banden heeft met de politieke partijen, en die een beperkt mandaat zal hebben om de aangelegenheden van het land te beheren tot er zo spoedig mogelijk verkiezingen gehouden worden", zei Hamadi Jebali.

Nieuwe verkiezingen kunnen er pas komen als er een nieuwe grondwet is aangenomen. Het opstellen van die grondwet zit al maanden in het slop omdat er in de grondwetgevende vergadering geen compromis kan gevonden worden.

Oppositieleider vermoord

In verschillende steden in Tunesië is de situatie erg gespannen na de moord op Chokri Belaid, de leider van een seculiere, centrumlinkse oppositiepartij. Hij werd deze morgen vermoord. Er zijn al duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren. Her en der loopt dat protest uit de hand.

Chokri Belaid was een van de belangrijkste oppositiefiguren in Tunesië na de val van dictator Ben Ali, twee jaar geleden. Hij was op het weg naar het werk in de buurt van de hoofdstad Tunis deze morgen toen er op hem werd geschoten.

Hij kreeg een kogel in het hoofd en een kogel in de nek. "Mijn broer is vermoord. Ik ben wanhopig en bedroefd", zo kondigde de broer van Belaid aan. Wie achter de moord zit, is nog niet duidelijk. De schutter zou nog niet opgepakt zijn.

MIG2

Belaid was naast politicus ook advocaat en mensenrechtenactivist. Hij kwam de voorbije weken geregeld in aanvaring met de regerende partij, de gematigd islamistische partij Ennahda. De discussie ging over het sluiten van een bredere coalitie. Mogelijk zou Democratische Patriotten, de partij van Belaid, toetreden tot de regering met Ennahda. Maar tijdens de onderhandelingen kwam het tot fikse politieke discussies.

Bij het hoofdkwartier van Binnenlandse Zaken, op de bekende Avenue Habib Bourguiba in het centrum van Tunis, zijn enkele duizenden mensen bijeengekomen na het nieuws over de moord. Er is momenteel sprake van enkele duizenden betogers die autobanden in brand steken en de politie met stenen bekogelen. De politie probeert hen met traangas uiteen te drijven.

Ook in de centrumstad Sidi Bouzid komt het tot aanvaringen tussen politie en betogers. Sidi Bouzid is de stad waar de jonge fruitverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf twee jaar geleden in brand stak uit onvrede met de corruptie bij de overheid.

Steekt politieke moord vuur opnieuw aan de lont?

Sinds de Jasmijnrevolutie twee jaar geleden, die ook de protesten in andere Arabische landen deed ontstaan, is Tunesië op zoek naar politieke stabiliteit, maar dat verloopt moeizaam. Waarnemers vrezen dat met deze politieke moord, in combinatie met de aanhoudende economische problemen, de onrust opnieuw fel zal toenemen.

Want hoewel de leiders van Ennahda de moord streng veroordelen, is de volkswoede vandaag tegen hen gericht. Enkele kantoren van Ennahda zijn al aangevallen. Bij de rellen is ook een politieman gedood.

De Tunesische president Moncef Marzouki was vandaag te gast in het Europees Parlement. "Dit is een duidelijke boodschap, een bedreiging, maar ik zal ze niet opnemen. We zullen de vijand van de revolutie blijven ontmaskeren. Dit is een schandelijke moord op een politieke leider, die ik goed kende, en die al lang mijn vriend was."